Marlike Marks

Verhalen delen · Marlike Marks · Portret en documentaire fotograaf · Rotterdam

Verhalen delen

Toen ik in 2016 op reis was, en mijn project Far Out maakte, schreef ik wekelijks, of soms zelfs vaker, over mijn werk en de plekken die ik bezocht. Maar wat, denk ik, nog veel belangrijker was, is dat ik schreef over de dingen die mij als mens, en als fotograaf, bezighielden. Heel persoonlijk omschreef ik mijn proces, onzekerheden en mijn worstelingen met fotografie, het leven en de liefde. Hierdoor creëerde ik een hechte groep van volgers en had ik veel online interactie.

Toen ik terug was in Nederland probeerde ik door te gaan met schrijven en delen, maar ik merkte al snel dat ik dit, in de hectiek van alledag, niet kon bijhouden. Het kostte me teveel tijd en hoewel ik er geen problemen mee heb om mezelf kwetsbaar op te stellen, zijn sommige dingen gewoon te persoonlijk om te delen. Toch ging ik het schrijven missen en ik kreeg ook vaak de vraag waarom ik niet meer blogde.

/Blog/Blog-001/blog-001-afb01.jpg

Dat bleef sluimeren in mijn hoofd, en zeker de laatste tijd kreeg ik steeds meer zin om mijn verhalen weer te gaan delen. Ik ga daarom proberen om de komende tijd in ieder geval maandelijks weer een blog te schrijven over bijvoorbeeld een onderwerp wat mij in die periode bezig houdt, maar het kan ook zijn dat ik processen of achtergrondinformatie van mijn projecten deel. Of nieuw werk, nieuwe ideeën en gedachtespinsels, verhalen van de koppels die ik heb gefotografeerd, eigenlijk wat er op dat moment in mijn werk en leven speelt.

Ik werk momenteel aan meerdere autonome projecten, elk in verschillende stadia; van beginnend onderzoek tot de afrondende fase. De thematiek die in al deze projecten terug komt is kwetsbaar durven zijn, intimiteit en liefde, de ontwikkeling van menselijke relaties, zowel van mijzelf als van de mensen die ik fotografeer. Die twee perspectieven zijn met elkaar verbonden en heel belangrijk voor mijn manier van werken; door mezelf zo kwetsbaar op te stellen kan ik ook die intieme verbinding aangaan met mijn onderwerpen en integer werk maken.

Ik bevind me nu op een interessant punt in mijn ontwikkeling als autonoom fotograaf. Allereerst is er de afgelopen tijd, tijdens de lockdown, heel intuïtief een nieuw project ontstaan waarbij ik mijn leven in quarantaine vastleg met dagelijkse polaroids. Deze verkocht ik vervolgens direct via Instagram en ik stelde een boek samen van de polaroids die ik in deze periode maakte. Ik zal vertellen over het ontstaan van dit project, maar ook over de totstandkoming van het boek, het ontwerpproces en hoe ik het project een vervolg ga geven.

/Blog/Blog-001/blog-001-afb02.jpg

Ik start daarnaast met de afrondende fase van mijn project Love is Lost, waarvoor ik in gesprek ben met een grafisch ontwerper waarmee ik volgend jaar hopelijk samen naar de realisatie van een boek ga werken. Zowel het proces van vormgeven en editten, het uitwerken van alle interviews, als het vinden van verschillende financieringsbronnen, zal interessant zijn om te delen in deze blog.

Anderzijds staat er een nieuw project in de startblokken, waarover ik aan het brainstormen ben, en waarbij ik juist de beginfase van onderzoek en conceptontwikkeling kan beschrijven. Daarnaast heb ik natuurlijk ook mijn langlopende project over Stef, waarvan ik hier achtergond informatie en niet eerder getoond materiaal zal delen.

Een blog bijhouden kost veel tijd en het schrijfproces is altijd een hele worsteling, maar als ik eenmaal op papier heb wat ik wilde delen geeft het enorm veel voldoening. Ik zal de nieuwe blogs die ik schrijf via Facebook, Instagram en via mijn nieuwsbrief aankondigen. De verhalen zijn, en blijven, gratis en vrij toegankelijk. Ik bied wel de mogelijkheid om via Petje af mijn werk eenmalig of maandelijks te ondersteunen met een bijdrage. Op Petje af deel ik nieuwe blogs altijd net iets eerder dan op andere sociale media. Dus heb je elke maand een (paar) euro over en vind je het tof om mijn werk op de voet te volgen? Neem dan je petje voor mij af! Als dank ontvang je mijn nieuwsbrief, exclusieve updates en elk jaar een mooie print in je brievenbus.