BROKEN FLOWERS

2017 - 2017 | Ruim een jaar geleden kwam er een einde aan mijn relatie die tien jaar had geduurd. Dit was de start van een zeer intens, verwarrend en verhelderend jaar. Als je zo lang je leven met iemand hebt gedeeld moet je jezelf daarna helemaal opnieuw uitvinden. Ik ben mezelf kwijtgeraakt en vond mezelf tegelijkertijd terug. Ik heb een reeks hele slechte beslissingen genomen, maar ook belangrijke knopen doorgehakt. Ik leefde het ene moment op de rem, maar kon mezelf vervolgens weer helemaal in iets verliezen. Ups en downs, pieken en dalen en welke andere clich├ęs er ook bestaan, ik heb ze allemaal meegemaakt. Het afgelopen jaar was een jaar van herstel. Ik heb aan mezelf gewerkt en ik ben in therapie gegaan. Heel mijn wereld moest ik opnieuw opbouwen. Ik was tien jaar met iemand samen en onze levens waren zo intens verstrengeld, alles was samen. Dat samen moest nu weer van mij worden.

Ik ben zelfstandiger en zelfbewuster geworden, ik kan beter omgaan met teleurstellingen en ik heb geleerd los te laten. Juist door me al die tijd zo krampachtig vast te houden liep ik vast. Op een gegeven moment kon ik me niet meer vasthouden. Ik liet los en heb me overgegeven aan de stroom van het leven.

Dat is eng, maar het was het enige wat ik op dat moment kon doen. Loslaten van alles wat ik had geleerd, van wat ik wist of dacht te weten, loslaten van verwachtingen, van mijn doelen, mijn relatie, liefde. Uiteindelijk bleef ik zelf over. Ik was de enige met wie ik nog te maken had en daardoor kon ik niet anders dan bij mezelf blijven.

Fotografie werd mijn houvast; een manier om persoonlijke problemen te ontrafelen. Bijna als therapie hielp het me om gevoelens en ervaringen op een rijtje te zetten en te verwerken. Door te fotograferen kreeg ik inzicht in mezelf. Fotograaf zijn betekent voor mij het volgen van mijn nieuwsgierigheid. Aanvankelijk was ik met name nieuwsgierig naar andere mensen. Mensen die anders waren, anders leefden en me meetrokken in hun, voor mij nieuwe, werelden. Die aandacht is naar mijn eigen leven verschoven en het laatste jaar is mijn werk getransformeerd tot een zelfonderzoek. Wie ben ik en wat wil ik met mijn leven; universele vragen waar we allemaal vroeg of laat tegenaan lopen.

In mijn diary kun je lezen hoe het mij het afgelopen jaar is vergaan.

chaos-02.jpg

wit-blokje.jpg
chaos-05.jpg

jackie-01.jpg

jackie-05.jpg

chaos-01.jpg

alleen-gedicht-01.jpg

bos-02-1.jpg

bos-04.jpg

bos-01.jpg

slot-01.jpg

wit-blokje.jpg
onwerkelijk-04.jpg

chaos-06.jpg

slot-02.jpg

wit-blokje-2.jpg
wit-blokje-2.jpg
wit-blokje-2.jpg
slot-03.jpg

slot-04.jpg

india-04.jpg

november-01.jpg

november-04.jpg

wit-blokje-2.jpg
november-02.jpg

november-03.jpg

november-05.jpg